Utstillingen

Innsamlings-bøssen

TV-aksjonen

Når vi slår oss sammen, kan vi utrette mer. Innsamlingsbøssen samler alle bidragene våre – uansett om det er småbeløp, sparepenger til et godt formål eller å gå fra dør til dør en kald høstkveld. Sammen er vi sterke.

Når vi bidrar sammen, kan vi utrette mer. Norges befolkning har fått besøk av en bøssebærer en søndag i oktober helt tilbake til 1974. Det gjør innsamlingsbøssen til selve symbolet på TV-aksjonen.

Footwear, Smile, Player

Alle foto: TV-aksjonen

Den norske frivillighetens fremste symbol

Vibecke Østby har vært med på 11 TV-aksjoner og vet med andre ord en god del om frivillig arbeid. De færreste er kanskje klar over at TV-aksjonen mobiliserer 7000 frivillige hvert år. Det er disse menneskene som bidrar til at TV-aksjonen skjer i alle lokalsamfunn.


– TV-aksjonen er helt avhengig av våre frivillige for at den skal bli en suksess! Derfor er vi utrolig stolt av og takknemlig for at de er med fra år til år.




Vibecke Østby har vært med på 11 TV-aksjoner gjennom arbeidet sitt i organisasjonen. Hun vet med andre ord en god del om frivillig arbeid, og om innsamlingsbøssen til TV-aksjonen – et av frivillighetens mest kjente symboler.

TV-aksjonen og innsamlingsbøssen

En av verdens største frivillige aksjoner finner sted i Norge:

TV-aksjonen

Opprettet:
Aksjonen har blitt arrangert i sin nåværende form siden 1974.

Nettside:
blimed.no

Fakta

Om TV-aksjonen
TV-aksjonen er en årlig kunnskaps- og innsamlingsaksjon til humanitære formål som arrangeres av NRK i samarbeid med utvalgte organisasjoner.

Rundt 100 000 bøssebærere går med innsamlingsbøsser hvert år. I tillegg jobber rundt 7000 frivillige med å organisere TV-aksjonen lokalt.

Dette gjør TV-aksjonen til en av verdens største frivillige aksjoner.

Under den første TV-aksjonen ble det samlet inn penger for å bekjempe sultkatastrofen på Afrikas horn.
Hvem arrangerer TV-aksjonen?
Det varierer hvilke organisasjoner TV-aksjonen er til inntekt for. Flyktningrådet og Kirkens Nødhjelp er de organisasjonene som i samarbeid med NRK har arrangert TV-aksjonen flest ganger.

Lange tradisjoner

TV-aksjonen startet i 1974. Før det – fra 1946 og fremover, ble det organisert en lignende aksjon, men da på radio. Den første aksjonen samlet inn penger til krigsofre i Norge, og året etter samlet de inn penger til tyske barn som var rammet av krigen.


– I 1974 ble den første TV-aksjonen organisert. Den dreide seg om sultkatastrofen på Afrikas horn. Folk hadde jo fått TV på den tiden, og fikk nøden inn i stua. Det førte til et sterkt ønske fra folk om å bidra, forteller Vibecke.



Innsamlingshåven

I begynnelsen var ikke innsamlingsbøssen en bøsse i det hele tatt, men en håv.


– Det er veldig gøy å se film fra den tiden. Da ser du ridende politi som samler inn penger i kurver på ulike arrangementer, og lastebiler som kjører nedover Karl Johan med folk på lasteplanet med noe som ser ut som fiskehåver, som de samlet inn penger i. Så det ble organisert på en litt annen måte fra 1974, ler Vibecke.


Innsamlingshåven gikk etter hvert av moten og ble erstattet av en blikkboks, og snart fikk den sin nåværende form – den umiskjennelige innsamlingsbøssen, som nå har sett mer eller mindre identisk ut i en årrekke.






Foto: DNT

Gleden ved å bidra

Samtidig som man fikk nøden fra Afrikas horn inn i stua, kjente også folk på gleden ved å kunne bidra. Hele nasjonen samlet seg, og samlet inn penger fra privatpersoner og bedrifter. Kongefamilien var med, kommuner og ordførere, næringslivet og frivillige privatpersoner – og siden den gang har TV-aksjonen bare vokst.


– Organiseringen av TV-aksjonen slik vi kjenner den i dag startet i 1974. Kongefamilien har en tradisjon for å stille som høy beskytter for aksjonen, og statsforvalter og fylkesordfører leder lokale komiteer der de med store nettverk inviteres inn, forklarer Vibecke.


– I disse nettverkene oppfordres folk til å spre budskap om å bli bøssebærere, være døråpnere i næringslivet, og rett og slett mobilisere folk. Det er også tradisjon for å sende et brev til alle ordførere i landet mellom april og mai – en oppfordring om å opprette en kommunekomité, og dette gjøres i 99 prosent av kommunene. Den lokale organiseringen er veldig viktig, sier hun.




Public space, Smile, Green, Product, Sharing
Bicycles--Equipment and supplies, Smile, Outerwear, Green, Helmet, Happy, Cap, Leisure

Ingen TV-aksjon uten frivillige

Noen steder er ordførerne personlig involvert i hele prosessen, mens de i andre kommuner setter aksjonen ut i lag og foreninger. Hele landet blir invitert til å bidra på den ene eller andre måten.


– Alle i kommunene inviteres til å bli med å gjøre noe for TV-aksjonen. Uten de 7000 frivillige som hvert år går med bøssene, blir det ingen TV-aksjon. Noen jobber i komiteer, noen baker kake slik at det skal være hyggelig for bøssebærerne å komme tilbake til basen sin. Det er mye frivillighet som kreves. Heldigvis er det lav terskel for å bidra her til lands.

Noen steder er ordførerne personlig involvert i hele prosessen, mens de i andre kommuner setter arbeidet med aksjonen ut til lag og foreninger. Hele landet blir invitert til å bidra på den ene eller andre måten.


– Alle i kommunene inviteres til å bli med på TV-aksjonen. Uten de 7000 frivillige som hvert år går med bøssene, blir det ingen TV-aksjon. Noen jobber i komiteer, noen baker kake slik at det skal være hyggelig for bøssebærerne å komme tilbake til basen sin. Det lav terskel for å bidra og hvert eneste bidrag settes stor pris på.


– Det er så enkelt: Kan du tenke deg å bake en kake, kan du tenke deg å dele ut bøsser på aksjonsdagen, eller bidra på andre måter? Dette er jo en fin arena for å møte folk, og det fører til at man får et større nettverk i nabolaget sitt. Jeg tror TV-aksjonen fører til mer frivillighet på tvers av organisasjoner også, fordi det er en døråpner for mange.


TV-aksjonen er en av verdens største frivillige aksjoner, både med hensyn til deltakere og innsamlede midler per person. Det gir alle de tusenvis av oss som bidrar hvert år god grunn til å være stolte.

– For mange nordmenn er TV-aksjonen deres første møte med frivillig arbeid, forteller Vibecke.

Font

Hvert år er det rundt 100 000 bøssebærere – i alle aldre – som stiller opp frivillig for å samle inn penger til TV-aksjonen.

TV-aksjonen

Med blant annet en stor direktesendt TV-sending, med intervjuer og innslag fra landene pengene skal gå til, samler NRK mange seere til TV-aksjonen hvert år. Kjente profiler stiller opp med musikalske innslag, underholdning og bidrag til en stor auksjon. Dette gir TV-aksjonen mye oppmerksomhet – som igjen bidrar til TV-aksjonen er en av verdens største frivillige aksjoner.

Frivillighetens museum © 2022




Frivillighetens museum

Frivillighetens museum er en digital utstilling arrangert i forbindelse med Frivillighetens år 2022 – en markering for å feire frivilligheten Norges viktigste lagarbeid. Frivillighetens år er forankret i regjeringens Frivillighetsmelding, og det er Frivillighet Norge som står for organiseringen av innsatsen gjennom året.